Quantcast
Channel: Girişim Haber - Bilim / Teknoloji

Bu Kitabı Okudunuz mu? Bir Politika Arayışı: Teknolojik Yetenek Transferi!

$
0
0

Sanayi Gazetesi yazarlarından Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat Bölümüöğretim üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu'nun "Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı" başlıklı kitabı Orion Kitabevi tarafından yayımlandı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat Bölümü öğretim üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu’nun “Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı” başlıklı kitabı Orion Kitabevi tarafından yayımlandı.

Gelişmekte olan ülke ekonomileri için teknoloji transferininöneminin anlatıldığı 240 sayfalık kitapta, üniversite-sanayi – devlet işbirliğinin teknoloji transferindeki rolüne de değiniliyor. Türkiye için üç aşamalı bir teknoloji transferi politikasıöneren kitapta, ilk aşamada üniversite-sanayi ve devlet işbirliğinin transfer edilecek teknolojinin doğru seçimi için belirleyici bir role sahip olduğu vurgulanıyor. Teknolojik öğrenme aşaması olarak ifade edilen ikinci aşamada ise ulusal yenilik sistemine entegre edilmiş ulusal öğrenme sistemi esas alınıyor. Son aşama ise yenilikçi-yerli üretim aşaması olarak ifade edilmiş. Bu aşamada devlet destek ve teşviklerinin, yenilikçi bir yerli üretim ekonomisi inşa etmek için ne şekilde yapılandırılması gerektiği anlatılıyor.

Dr. Murad Tiryakioğlu’nun yeni teknolojilerin gelişiminin ülke ekonomisi için sahip olduğu önemin altını çizdiği eserde, teknoloji transferinin sanayileşme sürecine sağladığı katkının da üzerinde duruluyor.

Dr. Tiryakioğlu, eserinin arka kapağında, Yeni teknolojileri geliştirmeyi ve aynı zamanda transfer edilen teknolojinin etkin kullanılmasına, öğrenme sağlanmasına ve özümsenmesine yönelik beceriler içeren 'teknolojik yetenek' kavramının, teknolojik gelişme sürecinde belirleyici bir rol oynadığına değiniyor.  Dr. Tiryakioğlu eserinde Teknolojik yeteneğin kaynaklarını ulusal teknolojik çaba, teknoloji transferi ve emek transferi olarak açıklıyor. Teknolojik yetenek edinmenin ilk ve en önemli kaynağının ulusal teknolojik çaba olduğunu belirten yazar bunu şu şekilde açıklıor: "Ulusal düzeyde gerçekleştirilen Ar-Ge ve teknolojik yenilik faaliyetleri, teknoloji ve emek transferi gibi dış kaynakların etkinliğini arttırmaktadır. Temel düzeyde ulusal teknolojik yetenek birikimi sağlayabilmiş ekonomilerin teknoloji ve emek transferi aracılığıyla edinilen teknolojiden öğrenme sağlaması çok daha hızlı ve etkin olacaktır. Bu kapsamda gelişmekte olan ülkelerin teknoloji transferine dayalı olarak ulusal teknolojik kapasitesinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler ve faaliyetlerin sanayileşme sürecine etkisi kalkınma iktisadının önemli tartışma konularından birini oluşturmaktadır."

Dr. Murad Tiryakioğlu'nun "Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı" isimli kitabını satın almak isteyen okurlarımız kitabı buradan satın alabilirler.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


Türk Teknoloji Şirketi Blesh, 7,5 Milyon TL Yeni Yatırım Aldı!

$
0
0

Türkiye’nin en geniş sensör (beacon) ağına sahip olan ve özellikle Google projesi Physical Web konusunda yaptığı atılımla global beacon pazarının en önemli oyuncularından biri olan Blesh, ikinci yatırım turunu 7,5 milyon TL yatırımla açtı.

Blesh’in yeni yatırım turuna; mevcut ortaklar Ali Sabancı, Turgut Gürsoy, Emre Berkin ve Kemal Cılız katılırken, yeni yatırımcı olarak da Türkiye’nin lider teknoloji yatırımcılarından TRPE Capital bu turda lider yatırımcı olarak yer aldı.

12.000’in üzerinde beacon'ı iki yıldan az bir sürede Türkiye geneline yerleştiren Blesh, Türkiye’nin önde gelen marka ve kuruluşlarının mikro lokasyon hedefli mobil iletişim kampanyalarının yönetimlerinde çözüm sağlıyor.

Blesh’in ülke geneline yayılmış beacon cihazları, Türkiye’nin en büyük perakende mağazalarında, yaygın banka şube ve ATM’lerinde, en yoğun havaalanlarında, metro istasyonlarında, 100’ün üzerinde AVM, cafe ve restoran zincirleri ile 250’nin üzerinde plaza ve üniversitede aktif olarak çalışıyor.

Blesh CEO’su Devrim Sönmez ikinci turda aldıkları ek yatırımla şirketin Türkiye pazarındaki lider konumu daha da güçlendireceklerini belirterek, ekiplerini büyütüp daha fazla marka ve mobil uygulamayla işbirliği yapmak için çalışacaklarını ve 2016 sonuna kadar 30.000 beacon’ı geçeceklerini söyledi. Sönmez, global pazar hedeflerinde ise Google ile iş ortaklığının geliştirilmesi ve Blesh’in Silikon Vadisi’ndeki organizasyonunun güçlendirilmesinin olduğunu ekleyerek Blesh’in global yükselişini de sürdüreceğini belirtti.

7,5 milyon TL yatırım alan Türk teknoloji şirketi Blesh hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.blesh.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.